Het KVLV magazine 'Vrouwen met vaart' wijdde in hun juninummer 2011 een groot artikel aan de Argentijnse Tango en Toxic Tango.
Callan Correo en Chantal Lathuy ademen met heel hun lijf ‘tango’ uit. 10 Jaar geleden richtten ze samen Toxic Tango op, met als hoogste doel ‘intoxicating the world’, oftewel ‘het tangovirus verspreiden over heel de wereld’. En daarin slagen ze wonderwel: van Leuven tot Tanger, van Madeira tot Hollywood, en daarbij zal het niet blijven.
Jij bent tango
Als je Chantal en Callan voor de eerste maal ontmoet, zie je gewoon dat ze tango dansen; ze strálen tango uit. Met een enorme gedrevenheid vertellen ze over de grootste passie in hun leven.
Ik heb kine gestudeerd in Argentinië, waar verre familie van me woont, begint Callan. Ik maakte kennis met de cultuur, de mensen. Ik kwam terug naar België en dan begonnen Argentijnse vrienden mij te bezoeken. Ondertussen waren zij uitgegroeid tot bedreven tangodansers. Ze zeiden me: “Callan, jij bent tango. Je hebt alles mee. Je moet enkel de passen aanleren en je bent vertrokken.” Dat heb ik gedaan en sindsdien ben ik niet meer gestopt.
Ik zag ooit een tangodemo, vertelt Chantal, en ik dacht: ‘Wow, dat wil ik ook kunnen!’ Ik begon lessen te volgen, steeds meer en meer. Dan ben ik Callan tegengekomen, en een beetje later organiseerden we zelf tangolessen. We gaven tot 6 dagen les per week. Het is ons hoofdberoep geworden.
Het ontstaan van tango
De tango ontstond op het einde van de 19e eeuw in het multiculturele Buenos Aires, destijds het Beloofde Land voor honderdduizenden (vooral Europese) immigranten. De beste manier om sociale contacten te leggen, is muziek en dans. Door alle muziekstijlen en instrumenten samen te brengen is een nieuwe stijl ontstaan: de tango. Eerst was het de dans voor de lagere arbeidersklasse. De elite keek erop neer. Stilaan vond de tango zijn weg naar de salons en naar de hogere sociale klasse. Nu, in de 21e eeuw bekoort tango arm en rijk, jong en oud. Tango is tegenwoordig heel hip. Het duikt op in dansprogramma’s zoals ‘Sterren op de dansvloer’ en ‘Dans Mondial’, ook in soaps, reclamespots en films wordt het frequent gebruikt. Het valt op dat tango altijd heel populair wordt in tijden van crisis. Mensen hebben meer nood aan sociaal contact, ze vinden in de tango een wereld waar ze de dagelijkse realiteit even achter zich kunnen laten en waar hoffelijkheid en elegantie nog woorden zijn met een ziel. willen hun ellende delen met anderen. Deze melancholie was trouwens ook de drijvende kracht voor tango bij zijn ontstaan: de duizenden migranten die hun familie moesten missen en steun zochten bij elkaar in de muziek en de dans.
Tango bindt mensen over heel de wereld. Een leuke tip: google op het internet ‘tango + je vakantiebestemming’ en je vindt de plaatsen waar je tango kan dansen. Je gaat ernaartoe en wordt direct voorgesteld en opgenomen in een groep.
Improvisatiedans pur sang
Wat tango onderscheidt van andere koppeldansen, is dat het een improvisatiedans is pur sang. Waar de meeste dansen voorspelbare figuren als basis hebben die beide partners onder de knie moeten hebben, gaat het bij de Argentijnse Tango over communicatie. Het is een gesprek zonder woorden. De man leidt, de vrouw volgt. Je wordt terug in een rollenpatroon gezet, en dat is wat veel mensen missen tegenwoordig. Een vrouw mag echt vrouw zijn, een man echt man. Hoffelijkheid en respect staan hierbij centraal. Het belangrijkste aspect in de rol van de leider is om je dame steeds zo elegant mogelijk te laten dansen en haar mogelijkheden aan te voelen en ten volle in de verf te zetten. De man nodigt uit en daar kan de vrouw dan op ingaan… of juist niet. Bij de omarming ligt het initiatief bij de dame. Houdt ze afstand, dan respecteert de heer dat. Beide partners hebben een taak. Je kan elkaar niet helpen. Je maakt er samen iets van, in onderling respect. Eén en één wordt veel meer dan twee, omdat je samenwerkt. “It takes two to tango.”
Relatietherapie
Wij zien sommige mensen echt veranderen door de tango.
Bijvoorbeeld: Bij de allereerste les komen de vrouwen inschrijven, en lopen de mannen achter hun partner aan, zo van “ Ik zal haar eens een plezier doen, en een keer meegaan. Ze zeurt al zolang…”. Bij de inschrijving van de 2e reeks krijgen we een heel ander beeld: de heren houden de deur open voor hun dames. Ze bloeien open, ze hebben een meer fiere houding. Je ziet de dames ervan genieten.
We kennen een koppel, wiens relatie een boost gekregen heeft door de tango. De man kwam eerst alleen om te dansen. Op het einde van het jaar bracht hij zijn vrouw mee. Hij vertelde dat het slecht ging tussen hen, ze waren zelfs in therapie. Sinds ze samen tango dansen, gaat het veel beter. De therapie hebben ze niet meer nodig.
Je eerste tango
Als je kan stappen, dan kan je de tango dansen. Dus geen reden om te aarzelen, laat je (ver)leiden. Na één les heb je al je eerste tango gedanst. Er is een uitspraak die zegt: “El Tango te espera”, “De tango wacht wel”. Je kan niets forceren. Het heeft z’n tijd nodig. Je kan de tango volgens je eigen energie dansen: rustig of hevig, eenvoudig of met veel fantasietjes. Voor de dames is het het moeilijkst om los te laten, en je te laten leiden. Tango heeft veel te maken met aanvoelen. De dame kan nooit voorspellen waar de dans naartoe gaat. De heer geeft aan met de borst waar hij naartoe wilt. Als je niks voelt, moet je gewoon ‘wachten’. Geduld! Het wil zeggen dat de heer nog niks aangegeven heeft, of aan het denken is wat hij als volgende pas zal doen. De tango dansen is 3 minuten verliefd worden; als het gedaan is, is het gedaan. Dan is de magie verbroken. Het is een spel van uitdagen en aantrekken, leiden en verleiden, maar de grens is voor iedereen duidelijk. Wanneer na de dans de kleur van elkaars ogen op je netvlies staat gebrand, dán heb je de tango gedanst.
Tango is een cultuur, een omgangsvorm, vol met onuitgesproken regels. Tijdens een kennismakingsles word je ingewijd. Het wordt meer en meer een levensstijl voor veel mensen. Ofwel stoppen ze snel, ofwel blijven ze voor zéér lange tijd.
In elk Belgische stad kan je tegenwoordig terecht voor tangolessen.
Nog zoveel uitdagingen
Heeft Toxic Tango nog toekomstplannen? Jazeker! We hebben nooit verwacht dat het zo groot zou worden. We blijven lessen, workshops en evenementen organiseren, en natuurlijk theatershows brengen. In deze shows brengen we het ganse verhaal: de geschiedenis van de tango, de etiquette, in woord, beeld en dans. In juni organiseren we een tangocruise langs de Griekse Eilanden, een droomvakantie als je van zon, zee en tango houdt.
Ondertussen investeren we in het opleiden van dansers en leraars rondom ons, zodat we opdrachten kunnen delegeren, en zelf nieuwe horizonten kunnen verkennen. Zo was er bijvoorbeeld de vraag van de actrice Eva Longoria (Desperate Housewives) om haar te leren dansen. Deze vraag hebben we spijtig genoeg moeten weigeren, omdat we teveel werk hadden in België. Voor zulke uitdagingen willen we in de toekomst terug meer tijd maken.
En verder blijven we volop gaan voor onze slogan “intoxicating the world…”. We willen dit nog vele jaren doen, en nog veel mensen begeesteren met deze sensuele dans.
KADER 1
3 soorten tango:
- TANGO is een improvisatiedans, een spel van leiden en volgen… Reeds na enkele lessen kan je met de basiselementen van de Argentijnse Tango je eigen dans creëren.
- MILONGA is de voorloper van de tango, ontstaan uit de smeltkroes van stijlen van de immigranten die rond 1900 in Argentinië aankwamen op zoek naar een beter leven. Het vrolijke en meeslepende ritme van de Milonga laat je niet onberoerd. Het is een soort van ‘feestversie’ van de Argentijnse Tango. Milonga is ook een plaats, waar de tangobals plaatsvinden.
- TANGOWALS is zonder twijfel de meest romantische dans in de tangofamilie. Hij wordt meer draaiend gedanst.
KADER 2
Leuk om te weten…
Bij het ontstaan van de tango in de jaren 1900 kampten de mannen in Buenos Aires met een probleem: er was een tekort aan vrouwen om mee te dansen. De weinige beschikbare dames gingen zich verenigen en lieten zich betalen per dansje. In de dansetablissementen of milonga’s moest men een muntje kopen om, onder het toeziend oog van de eigenaar of ‘madame’, een dansje te mogen wagen met een danseres naar keuze. Door deze typische ‘bordeelsfeer’, die de tango nog steeds een beetje met zich meedraagt, was het ook niet verwonderlijk dat het niet echt als ‘voornaam’ stond aangeschreven om als Damen de tango te dansen. Geen wonder dus dat de mannen onderling begonnen te oefenen en enkel de beste dansers het aandurfden, en toegelaten werden, om een dame ten dans te vragen.
Wist je dat…
de paus de tango zo’n schandaal vond, dat hij hem in 1923 verbood? Naar aanleiding hiervan maakten de Engelsen een soort ‘gekuiste’ versie, de Europese tango, die totaal vervreemdde van de Argentijnse Tango en tegenwoordig een eigen plaats inneemt binnen het stijldansen.
KADER 3
- Wil jij Argentijnse Tango ook eens proberen?
Kom vrijblijvend meedoen tijdens de proeflessen, die Toxic Tango organiseert, te Leuven, Mortsel en Aarschot. In de zomer bieden ze overal te velde speciale zomerprogramma’s aan. Op de website www.toxictango.com vind je de agenda en alle praktische info.
www.TOXICTANGO.com
intoxicating the world...
|